Hospital Veterinari Costa Brava

C/ De la metal·lúrgia 16
17200 Palafrugell
La dama té leishmaniosi

La dama té leishmaniosi

La Dama és una gossa d’uns tres anys que viu amb els seus propietaris, feliç a la seva casa amb jardí perquè pot córrer per tota la finca lliure.
Però els seus amos la porten a visita perquè estan molt preocupats ja que fa uns mesos que noten que s’ha aprimat, però manté la gana, i té unes ferides que no s’acaben de curar.
Després de realitzar l’exploració i proves necessàries, arribem a la conclusió que la Dama pateix leishmaniosi.
La leishmaniosi és una malaltia greu, transmesa per la picada d’un insecte anomenat flebòtom. Aquests són semblants als mosquits i crien en llocs foscos i humits. Té un període d’activitat de maig a novembre aproximadament a la nostra zona, però en zones càlides són presents durant tot l’any.

La leishmania és una malaltia difícil de diagnosticar ja que té multitud de símptomes, entre ells estan:
– Problemes oculars
– Lesions en pell
– Coixeses
– Creixement exagerat de les ungles
– Problemes renals
– Aprimament i diarrees
– Augment de mida dels ganglis

Però no tots els animals infectats desenvolupen la malaltia o alguns fins i tot podrien estar infectats però aparentment estar sans per això és molt important el seu DIAGNÒSTIC PRECOÇ.

Com diagnostiquem la leishmania?
Es necessita extreure una mostra de sang i realitzar un test.
– Si aquest test és positiu caldrà enviar la sang a un laboratori de referència perquè ens facin un estadiatge de la malaltia i triar així el tractament més eficaç. Haurem també realitzar una analítica completa per comprovar que els òrgans interns com ronyó no aquest danyat.

Com prevenim la malaltia?
1. Ús tòpic de repel·lents insecticides especials: COLLARETS, PIPETES, AEROSOLS. La protecció amb mitjans tòpics és eficaç però no al 100%
2. La vacuna (CANILEISH) proporciona una defensa prolongada contra la malaltia.

Skip to content