La Leishmania és un agent infecciós protozooari que es transmet mitjançant la picada d’un mosquit (Phlebotom). Aquest mosquit inocula l’agent infecciós i dins del seu hoste (gos) la leishmania es replica i produeix la malaltia. Aquesta malaltia pot tenir moltes cares ja que en funció de l’estat immunitari (és a dir de les defenses) del nostre animal pot produir problemes de pell, oculars, gastrointestinals, apatia, pèrdua de gana, coixesa, aprimament i fins i tot afectar a òrgans vitals com el ronyó o el fetge.
És important recordar que no tots els gossos afectats de Leishmania tenen mal aspecte o evidencien la malaltia, la podem trobar en animals aparentment sans!!
Com puc sospitar que el meu gos pateix Leishmania?
Els animals amb aquesta malaltia poden presentar un o varis signes.
- Problemes de pell: descamació abundant amb mala qualitat del pèl, úlceres en coixinets, orelles, nas i potes, creixement exagerat de les ungles, alopècia…
- Problemes oculars: conjuntivitis, uveïtis…
- Pèrdua de gana
- Apatia
- Pèrdua de pes
- Augment en la ingesta d’aigua i en la producció d’orina
- Coixesa
- etc
En cas de tenir la sospita que puc fer?
Si sospiteu que el vostre animal pot tenir Leishmania agafeu cita, explorarem l’animal i us recomanarem en cas que siguin necessàries les proves diagnostiques.
Recordeu! No tots els signes explicats anteriorment es presenten en tots els casos de Leishmania i no tots aquests signes només es poden presentar amb aquesta malaltia.
Per saber si el vostre animal te Leishmania farem una extracció de sang i realitzarem un test:
-en cas que el resultat fos positiu enviarem unes proves complementàries a un laboratori de referència i farem una analitica completa i una d’orina per tal de realitzar l’estadiatge de la malaltia i escollir el tractament més adient.
-en cas que el resultat fos negatiu ho donariem com un pacient no malalt però si encara es manté la sospita s’haurien de realitzar altres proves o repetir el test més endevant.
Si la meva mascota te Leishmania es curarà?
La Leishmania es replica dins les cèl•lules del seu hoste (gos) i es mantindrà tota la vida de l’animal. L’objectiu del tractament és reduïr la quantitat de paràsit per tal de que els pacients estiguin estables (sense signes) i amb qualitat de vida. Molts casos es tracten una vegada i no tornen a recaure degut a que el seu sistema inmunitari manté el paràsit controlat. D’altres respondran bé al tractament però al llarg de la seva vida poden tenir diversos episodis que s’hauran de tractar. En alguns casos on la malatia es presenta de forma severa, amb afectació greu d’organs com el ronyó, pot ser més complicada la resposta al tractament i per tant la seva evolució.
Una vegada tenim tots els resultats analitics explicats anteriorment podem escollir el tractament més adient i donar un pronòstic de la malaltia