Hospital Veterinari Costa Brava

C/ De la metal·lúrgia 16
17200 Palafrugell
Insuficiència renal en gats

Insuficiència renal en gats

Es presenta a la clínica veterinària, Xista una gata de12 anys d’edat, per que últimament beu més aigua, està menys activa, ha fet algún vòmit aïllat i al propietari li sembla que ha perdut pes . Ell ho havia associat a l’edat, però se li comunica que amb 12 anys un felí és un animal senior  i no un geriatric, que es considera a partir dels 14 anys.

A l’exploració física realitzada destaquen una lleu deshidratació ( el plec de la pell és més lent del normal), una debilitat generalitzada i objectivament ha perdut pes ( fa 6 mesos pesava 3,8kg i ara en fa 3,2).

Decidim fer un estudi analític sanguini, on trobem un augment dels paràmetres renals, com són la creatinina i la urea, així com una lleu anèmia.
A l’estudi de l’orina es descarten infeccions i es valora la densitat d’aquesta. La pressió arterial és a dintre dels paràmetres normals, però en aquestos casos és molt freqüent trobar hipertensions que s’haurien de tractar, ja que poden ser la causa del problema renal o be empitjorar la seva funció. A l’ecografia abdominal es poden apreciar canvis com per exemple  l’estructura i tamany del renyons, es a dir, es pot saber que al tenir un tamany petit, probablement sóm front una patologia crònica.
Amb totes les proves realitzades, podem dir que, Xista presenta una insuficiència renal crònica.

La insuficiència renal crònica és una enfermetat que es presenta de forma relativament habitual en animals adults, seniors i geriatrics i necessita uns controls de per vida un cop diagnosticada.
En aquestos casos és de gran importància la prevenció, fent controls en animals sense cap simptomatologia a partir d’una certa edat com podrien ser els 8 anys, ja que si fem un diagnòstic molt inicial, podem prevenir mitjançant dieta sobretot i en certs casos fàrmacs, l’evolució d’una malaltia greu.

Així i tot la Xista va haver d’estar hospitalitzada 36 hores al nostre hospital amb fluidoterapia intravenosa per poder recuperar la hidratació i millorar els paràmetres renals.
Va ser donada d’alta amb tractament de per vida amb fàrmacs i amb una dieta renal .Haurem d’anar fent controls del seu estat, però tindrà una bona qüalitat de vida i intentarem retardar al màxim la reaparició de nous simptomes.

Skip to content