Hospital Veterinari Costa Brava

C/ De la Metal·lúrgia 16
17200 Palafrugell
En Troy i la seva displàsia de maluc

En Troy i la seva displàsia de maluc

Aquí tenim en Troy, un cadell de Labrador Retriver que va ser diagnosticat de Displàsia de Maluc i es va poder intervenir i curar gràcies a la detecció precoç mitjantçant la radiografia als 4 mesos de vida i la posterior intervenció quirúrgica realitzada.

Tots hem sentit a parlar alguna vegada de la Displàsia de maluc;  es tracta d’una malaltia causada per diferents factors que consisteix en l’alteració del desenvolupament durant el creixement post natal dels ossos del maluc, és a dir, que els animals neixen amb les articulacions normals. Afecta sobretot als gossos, però també està descrit en altres espècies. Es tracta d’un procés dinàmic i tots els aspectes i factors que intervenen depenen de l’edat.

Els factors que intervenen en el procés de formació de la displàsia els podem dividir en:

1-Factors ambientals, com l’alimentació que li donem a la nostra mascota o bé l’activitat física que pugui tenir. Està demostrat que una mala alimentació o un excés en l’exercici durant l’etapa de creixement  poden provocar la malaltia.

2-Factors hereditaris, també està demostrat que si els pares tenen displàsia és molt provable que els fills en tinguin; això no vol dir que si els pares estan lliures de displàsia els fills no en puguin tenir.

Sabem que el mètode més eficaç per diagnosticar la displàsia és mitjançant la radiografia. Darrerament, la  tècnica de diagnòstic radiològic anomenada  “Penn Hip” és la més fiable per detectar la displàsia a una edat molt jove del gos.  La principal avantatge  d’aquesta tècnica és que es pot realitzar quan el nostre cadell té tan sols 4 mesos de vida; amb una edat tan jove tenim moltes possibilitats  de corregir el defecte de creixement dels seus malucs.

En el cas d’en Troy, que va sortir positiu de displàssia, se li va poder realitzar la tècnica correctiva anomenada Simfisiodesis Púbica, es tracta d’una tècnica quirúrgica molt senzilla que no necessita ni hospitalització, ni un control post quirúrgic molt complicat.

Aquesta tècnica només es pot realitzar als 4 mesos de vida, per tan, és important poder diagnosticar a temps als nostres cadells.

A partir del 5 mesos es pot realitzar una altra tècnica anomenada Triple Osteotomia Pèlvica, aquesta  s’utilitza en  casos més greus i té més complexitat que la primera.

És molt important que tinguem clar que una vegada la nostra mascota hagi sigut diagnosticada de Displàsia de Maluc, tan si l’intervenim quirúrgicament i la curem com si no ho fem, no podrà ser mai un animal reproductor (ni els mascles ni les femelles) ja que la seva descendència és molt provable que també ho tingui.

Ves al contingut