Hospital Veterinari Costa Brava

C/ De la Metal·lúrgia 16
17200 Palafrugell
La “linda” s’ha tornat mandrosa i ja no vol pujar les escales

La “linda” s’ha tornat mandrosa i ja no vol pujar les escales

La Linda és  una gossa Bulldog de 8 anys d’edat que va venir al nostre centre per la revisió i vacunació anual. L’exploració i les constants vitals eren del tot normals exceptuant que tenia unes lleus molèsties al manipular la zona dels malucs i unes dades que ens va revelar el propietari  ens varen preocupar:   “…ja no és la d’abans, a l’hora de pujar les escales li fa mandra, i sempre que pot es queda a la planta baixa de la casa…tampoc vol pujar al cotxe quan abans si que ho feia, i som nosaltres qui l’hem de pujar…”  Llavors vàrem creure opurtú de derivar el cas a l’Especialista en Traumatologia del nostre centre i  després de realitzar diferents probes se li va diagnosticar una ARTROSIS BILATERAL DE MALUC, és a dir, que la “mandra” era produida per l’artrosi.  L’Artrosi  és una malatia degenerativa que pot afectar a una o vàries articulacions del cos i que va acompanyada de dolor e inflamació.

La “Linda” va ser introduida dins d’un PLA DE CONTROL DE L’ARTROSIS, que consisteix a donar el tractament per controlar adecuadament  l’evolució de la malaltia, aquest tractament es fa de manera MULTIMODAL, és a dir, es farà en funció d’uns elements claus que s’han de controlar. Aquests elements son:

1. L’analgèsia. El dolor és el síntoma més important associat a l’artrosis. El control del dolor facilita l’estabilització de tots els altres elements que tot seguit explicarem. Per controlar el dolor hi ha molts fàrmacs i en cada cas trobarem el que més s’adapti a la mascota afectada.

2. Patologia articular.  L’artrosi és un procés patològic progressiu que pot invalidar l’articulació. El deteriorament i la pèrdua de cartílag articular son claus en aquest procés. Per controlar-ho tenim fàrmacs que protegeixen i nodreixen el cartílag sà que encara té l’articulació afectada; també tenim pinsos específics que ajuden en el mateix sentit. En alguns casos, el trauma articular que pateix el pacient pot necessitar la realització d’una ARTROSCÒPIA o una Cirurgia Convencional.

3. Pes corporal. Hi ha una relació directe entre la manifestació de signes clínics de l’artrosi i l’augment de pes corporal. Amb una dieta adecuada i l’exercici adecuat podrem controlar el pes en cas necessari.

4. Exercici físic. Mantenir un exercici físic moderat per aconseguir una bona tonicitat muscular és fonamental per tal d’obtenir bons resultats en el PLA DE CONTROL.

5. Confort/Estat de salut. Normalment estem parlant d’animals que  han entrat en la fase de la “3a EDAT” i, per això, hem de controlar bé totes les possibles malalties concurrents que puguin tenir. Això també ens influirà a l’hora d’escollir els fàrmacs. També hem de tenir en conte totes les mesures de confort del pacient, com per exemple proporcionar un llit més còmode, eliminar obstacles que hagi de saltar en els desplaçaments que faci habitualment, evitar les humitats i el fred en el lloc on dorm… Son mesures de sentit comú però que moltes vegades ens passen per alt en procés de planificació.

La “Linda” va ser evaluada, controlada i estabilitzada mitjantçant fàrmacs, també se li va proporcionar una rampa per que pugués pujar al maleter del cotxe ella sola, però no va ser necessari montar-li un ascensor per que pugés les escales! De seguida que se li va instaurar el tractament ja va tornar a pujar les escales ella sola sense cap problema i va deixar de ser la gossa “mandrosa” tornant a l’activitat física normal.

Una vegada tenim estabilitzat al pacient, el PLA DE CONTROL entre en una fase de manteniment on els propietaris de les mascotes, segons les indicacions del seu Veterinari, son els que controlen l’evolució i anoten els progressos i periòdicament el Veterinari és qui fa una valoració de totes les dades i probes per dosificar la teràpia de manteniment.

Hem de tenir clar que hi ha molts nivells d’afectació d’artrosi. Molts casos es controlaran només amb una pastilla al dia de condroprotectors. Quant més aviat s’instaura el tractament, la resposta serà millor.

Ves al contingut