Hospital Veterinari Costa Brava

C/ De la metal·lúrgia 16
17200 Palafrugell
Prevenció malaltia periodontal

Prevenció malaltia periodontal

La malaltia periodontal es produeix pel cúmul de placa a les dents que si no es retira acaba convertint-se en tosca. Aquest tosca produeix inflamació i infecció de les genives arribant a provocar moviment i fins i tot caiguda de peces i en casos més greus infeccions sistèmiques.

Les races petites estan predisposades i sobretot aquells animals que presenten mala oclusió dental o doble dentició.

Un factor molt importat en la prevenció del tosca és l’alimentació, quan donem a les nostres mascotes dietes humides, tipus llauna, afavorim el manteniment i l’aparició del tosca. Per tant recomanem que la dieta sigui a base d’aliment sec, és a dir pinso. Fins i tot si encara volem fer-ho millor al mercat tenim pinsos especials per patologies dentals que gràcies a la formulació de la seva croqueta afavoreixen la reducció de la placa, tosca i gingivitis.

A més de la dieta disposem de productes com col•lutoris o ossos dentals que milloren l’alè i tenen certes qualitats anti-tosca.

El més important i el que està més recomanat és el raspallat dental. Per tal de realitzar-lo és ideal començar quan la mascota és petita però també es pot aconseguir amb animals adults i vells.

Començarem agafant el musell de la nostra mascota i donant un premi (pot ser una bola de pinso), quan ens deixi, introduirem un dit dins la boca, tocant la geniva i el tornarem a premiar, repetir  aquesta acció varies vegades per tal d’acostumar-la. Hem de tenir molta paciència i fer-ho de manera repetida i constant uns dies, fins que ho trobi normal. Un cop ens deixa, farem moviment tocant totes les peces amb el dit i premiarem, després farem exactament el mateix però amb la pasta de dents. Finalment farem la mateixa acció amb el raspall per acabar raspallant les dents, recordem que sempre desprès de realitzar l’acció l’hem de premiar perquè ho adopti com una activitat positiva.

Recomanem raspallar les dents a diari o cada dos dies.

Al mercat disposem de diferents raspalls de dents i dentífrics especials per les nostres mascotes.

Si el nostre animal ja presenta un cúmul de tosca considerable, genives que sagnen amb facilitat, mal alè o moviment de dents, s’hauria de realitzar una neteja bucal per tal de deixar la boca el més neta possible i llavors començaríem amb la prevenció.

Abans de realitzar la neteja de boca es realitzen proves pre-anestèsiques. Aquestes són necessàries perquè desgraciadament no podem fer aquest procediment amb l’animal despert i s’ha d’anestesiar. La analítica i  l’electrocardiograma són la base per escollir els millors fàrmacs per portar a terme l’anestesia.  La neteja bucal consisteix en aplicar ultrasons per tal de despendre el tosca tal i com fan els dentistes, si fos necessari s’extraurien les peces dentàries que no fossin servibles. En unes hores la seva mascota estarà a casa amb la boca ben neta, les úniques recomanacions seran dieta tova un o dos dies i antibiòtic de cobertura.

Skip to content