Hospital Veterinari Costa Brava

C/ De la Metal·lúrgia 16
17200 Palafrugell
És això un cuc?

És això un cuc?

Es presenta a la Clínica Veterinària Costa Brava Cori, un llebrer femella, de 5 anys d’edat. Com molts llebrers no ha tingut una vida fàcil fins ara, ha estat abandonada i ha passat molt de temps en gosseres i cases de voluntaris. Per sort ha trobat un lloc on viure i una propietària que la cuida molt.

A part l’estat general que reflectia la difícil condició que havia tingut fins ara, una cosa en particular preocupava la seva propietària: Cori tenia una forta obsessió per les seves potes que es llepava i mossegava contínuament, fins al punt de provocar greus ferides que li causaven coixesa . Després de provar diversos tractaments que van resoldre el problema només temporalment, la propietària de Cori va acudir al nostre centre.

Després d’un acurat examen físic, es van agafar diverses mostres de les lesions i al microscopi es va observar la presència d’una larva en moviment que per forma, dimensió i localització es va considerar compatible amb Uncinaria stenocephala o Ancylostoma caninum, paràsits intestinals que excepcionalment poden ser responsables de pododermatitis parasitària. Els adults d’aquests paràsits normalment viuen a l’aparell digestiu dels nostres animals, eliminen els ous amb la femta que per ingestió o aspiració poden contagiar els intestins d’altres animals. Un examen coprológico dels excrements va confirmar la presència d’aquests paràsits també a nivell intestinal.

En algunes situacions higièniques, d’humitat, temperatura etc …. dels ous poden desenvolupar-se les larves que poden sobreviure a terra i penetrar en la pell dels nostres animals i infestar-los externament.

El tractament triat va ser una correcta i repetida desparasitació interna de Cori i de tots els animals que vivien amb ella i un tractament antibiòtic per possibles infeccions secundàries bacterianes i cures locals. La propietària va efectuar correctament tota la teràpia i al cap d’una setmana va començar a veure una important millora física i psicològica, fins arribar a una condició pràcticament perfecta en un mes.

La pododermatitis parasitària per larva migrans no és una malaltia comuna en animals que viuen a casa i en condicions higienicosanitàries normal. És més freqüent en gosseres, criadors, residència etc …, sobretot quan se sumen diferents factors que poden predisposar el desenvolupar d’aquesta malaltia (contacte amb gossos infestats, escassa condició corporal, immunodepressió, estrès, etc ….).

La forma més comuna d’ingestió d’aquests paràsits en els nostres animals és a nivell intestinal. Això pot causar diversos problemes més o menys greus entre els quals aprimament, diarrea des ocasional fins greu, anèmia, pèrdues de proteïnes i vitamines essencials per a l’organisme, reaccions immunitàries etc … Els paràsits intestinals són un perill per als nostres animals i fins i tot per nosaltres, es parla de zoonosi, és a dir, de la possible transmissió d’una malaltia d’animal a home.

Per al benestar de la nostra mascota i per poder gaudir al màxim de la convivència dels nostres amics és essencial seguir les pautes de desparasitació que tots els veterinaris recomanem: cada 3 mesos és important recordar de subministrar a les nostres mascotes un antiparasitari veterinari segons el pes o fins i tot en algunes situacions en concret més sovint. Al mercat hi ha molts tipus de productes compatibles amb les necessitats nostres i del nostre animal per poder efectuar amb tranquil·litat, eficàcia i facilitat el tractament, fin

Ves al contingut