Hospital Veterinari Costa Brava

C/ De la metal·lúrgia 16
17200 Palafrugell
Cesària en una truja vietnamita

Cesària en una truja vietnamita

Se’ns va remetre al CV Costa Brava un cas de part distòcic d’una truja vietnamita que va ser coberta en el primer zel.


Encara que pugui semblar increïble, tenir un porc a casa com a animal de companyia és un fenomen en expansió. Moltes persones s’han deixat seduir ja per aquestes encantadores i simpàtiques mascotes, entre elles, algunes celebritats com George Clooney.
Aquests porquets, encara que pertanyents a la mateixa espècie, no són els mateixos animals que poblen les granges de molts llocs. En realitat es tracta de porquets nans vietnamites que, gràcies a un ensinistrament conscienciós, són capaços d’esdevenir una mascota divertida, juganera i obedient capaç d’alegrar qualsevol llar.


Un part normal en l’espècie porcina dura una mitjana de 140 minuts i un màxim de 5 hores. El garrí sol sortir amb el cap per davant o de natges amb les potetes estirades. Els últims porquets poden morir en el part.


Les femelles molt joves solen tenir més problemes, igual que les de més de tres anys.
Cal controlar les cries que mamen amb normalitat i evitar que el cos adormit de la mare les aixafeu després de néixer.


La distòcia és problema freqüent en aquesta espècie i s’ha de practicar una cesària més aviat millor perquè pot aparèixer toxemias més de presentar uns teixits i gots friables. Les femelles que han tingut aquest tipus de problemes tindran més probabilitat de patir metritis i hipogalaxia.
Tenint en compte que la gestació en una truja és de 3 mesos, 3 setmanes i tres dies, quan sap el propietari si hi ha problemes en el part i estem davant d’una distòcia?:
Quan la gestació va sobrepassar els 116 dies, han passat més de 40 minuts entre un garrí i un altre, expulsió de flux sanguinolent per la vulva, amb mala olor o amb meconi (excrements del fetus que surten després de néixer que són com una boletes marrons dins de les secrecions de la truja), o l’animal té contraccions però no surt cap garrí.


Quan aparent aquests símptomes cal acudir immediatament a un veterinari, el qual va a diagnosticar i avaluar les causes per poder intervenir més aviat millor.
Les causes de distòcia poden ser perquè el garrí es presenta malament, massa gran, la mare no ha dilatat suficient o no ha dilatat, hi ha dilatació uterina però hi ha atonia uterina, el canal del part estret, una torsió uterina, hi ha un prolapse uterí ivaginal, la bufeta està plena o està restrenyiment
Malgrat el postoperatori en aquest tipus d’intervencions dels garrins requereixen gairebé sempre una criança manual.


Si no s’utilitzaran per a la cria la ovariohisterectomia és ideal ja que evita el risc de quists ovàrics, tumors uterins i la hiperplàsia endometrial quística. Encara que la majoria de masses ovàriques i uterines poden ser extirpades quirúrgicament, algunes són tan extenses i invasives que és necessària l’eutanàsia.
Tornant a la nostra pacient la qual portava més de dies de part només havia aconseguit tenir 2 garrins, un mort dels quatre que s’esperaven.


Es va realitzar una ecografia per veure l’estat dels garrins, mostrant que ja eren morts.


Es va extreure sang per a examen prequirúrgic, estant tot dins de la normalitat.


Es va estabilitzar amb fluids, antibioteràpia intravenosa i es va practicar una cesària ja que els propietaris volien tenir més cries en un futur.


Malgrat les hores de part l’estat de la matriu era normal i es va poder mantenir per a la cria.
Els garrins morts mostraven ja un avançat estat de descomposició.


Després de la intervenció la mare es va recuperar amb normalitat i després estabilitzar unes hores va tornar a casa.

Skip to content