Hospital Veterinari Costa Brava

C/ De la metal·lúrgia 16
17200 Palafrugell
El meu gos m’ho destrossa tot!!!

El meu gos m’ho destrossa tot!!!

L’ansietat per separació és una síndrome comportamental que afecta gossos i es manifesta amb signes de destret quan l’animal se li deixa sol o separat d’una persona amb la qual té una forta relació d’afecció. El nombre de gossos afectats amb aquest desordre és d’un 17%.

Els gossos que pateixen aquest problema acostumen a destruir la casa, defecar o orinar en llocs inadequats, salivear o fins i tot automutilar i molts d’ells vocalitzen i el propietari es dóna compte del problema per les queixes dels veïns.

Molts d’aquests animals presenten signes de hiperapego amb el propietari (seure al sofà en contacte estret amb nosaltres, seguir per la casa o manifestar nerviosisme quan ens vam separar d’ells, fins i tot canviant d’habitació).

Molts d’aquests gossos coneixen els senyals que indiquen la sortida de la persona de la casa com agafar les claus, posar-se roba de treball o connectar l’alarma i molts d’ells poden intentar evitar de manera activa la partida del propietari, rosegant la roba o la mà quan intentem accedir al drap de la porta.

INSTRUCCIONS PER MODIFICAR EL COMPORTAMENT.

Quan estem a casa:

. Jugar i fer exercici amb el gos diàriament.

. No reforçar que que l’animal ens segueixi i vulgui cridar la nostra atenció.

. Si té hiperapego (ens segueix per la casa, està sempre en contacte físic amb nosaltres, etc), donar-li una ordre perquè es calmi i sigui obdiente quan estigui lluny de nosaltres en un to de veu suau.

. Practicar el lloc on ha de seure l’animal, premiant quan estigui assegut en un nivell més baix que el nostre (ex: coixí a terra) i anar movent el lloc on es senti cada vegada més lluny de nosaltres.

. Dessensibilitzar a l’animal de la nostra partida (agafant les claus diverses vegades al dia però sense anar-nos, agafant el maletí per anar a treballar, etc) i ignorar la resposta del gos.

. Si el gos es posa agressiu quan ens anem, practicar donant-li ordres perquè se sent prop de la zona de partida i donar-li recompenses en forma de menjar i anar-lo premiant diverses vegades mentre fem passos per allunyar-nos d’ell i anem obrint la porta per anar-nos.

Quan preparem la marxa:

. Intentar apagar la televisió, ràdio, etc 30 minuts abans de marxar perquè l’animal no consideri el apagar aquests aparells com un estímul per a retroalimentar l’ansietat quan ens anem.

. No interactuar amb el gos en els 30 minuts abans de marxar.

. Deixar l’animal en un lloc càlid, confortable i segur previ a anar-nos o deixar-lo en una guarderia de dia ..

. Enriquir l’ambient amb juquetes masticables o joguines en què es pugui posar menjar dins (ex: Kong) en el moment de marxar.

. Marxar de casa discretament, sense fer massa soroll amb les claus, etc.

. Si el gos està agressiu al anar-nos, donar-li ordres per seure o estar-se quiet prop dellugar per on ens anem.

Quan tornem:

. No castigar, ni renyar mai al gos.

. No ser massa escandalosos en arribar.

. No acariciar al gos, ni saludar-per donar-li la benvinguda fins que s’hagi calmat i tingui les quatre potes en contacte amb el terra.

Hem de tenir en compte que l’ansietat per separació és un problema tractable i que si actuem eficaçment es pot solucionar i evitar l’abandonament o fins i tot l’eutanàsia de molts animals.

Skip to content